Click here to go to the main page
 
Altena municipality / Gemeente Altena (NB)

The Altena municipality was formed in 2019 by merging the municipalities Aalburg, Werkendam and Woudrichem, all located in the northern part of the province which until 1810 was part of Holland and is traditionally mostly protestant. Part of the territory was the scene of heavy fighting at the end of the Second World War, resulting in the loss of several historic churches and their post-war replacement.
Although the municipal center is in Almkerk, Werkendam is the largest population center while the town of Woudrichem is historically the most significant. Apart from these places the municipality encompasses a further sixteen villages. At this moment this page only contains a part of these.

De gemeente Altena is in 2019 gevormd door de samenvoeging van de gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem, allemaal gelegen in het noordelijke deel van de provincie dat tot 1810 deel uitmaakte van Nederland en van oudsher overwegend protestants is. Een deel van het gebied was aan het einde van de Tweede Wereldoorlog het toneel van hevige gevechten, waarbij verschillende historische kerken verloren gingen en na de oorlog werden vervangen.
Hoewel het gemeentelijk centrum in Almkerk ligt, is Werkendam het grootste bevolkingscentrum, terwijl de stad Woudrichem historisch gezien het belangrijkst is. Afgezien van deze plaatsen omvat de gemeente nog eens zestien dorpen. Op dit moment bevat deze pagina slechts een deel hiervan.
 
Woudrichem

The reformed church or St. Martinus is a cruciform pseudo-basilica in Gothic style. It was largely built in the 15th century but was badly damaged in the late 16th century and rebuilt in the 17th. 

Location: Kerkstraat 35

De hervormde kerk of St. Martinus is een kruisvormige pseudobasiliek in gotische stijl. De kerk werd grotendeels gebouwd in de 15e eeuw, maar werd zwaar beschadigd in de late 16de eeuw en herbouwd in de 17e.

Locatie: Kerkstraat 35

 

 

The St. Johannes Nepomuk is a small aisleless building in neo-Classical style, designed by J. de Kroon and built in 1837-1838 with government subsidy. The church closed in December 2024

Location: Vissersdijk 15

De St. Johannes Nepomuk is een kleine zaalkerk in neoclassicistische stijl, ontworpen door J. de Kroon en gebouwd in 1837-1838 met subsidie van de overheid. De kerk is sinds december 2024 buiten gebruik.

Locatie: Vissersdijk 15

 

 
Rijswijk 

It is unknown when exactly Rijswijk's reformed church was built but its neo-Classical facade suggests it was in the 1820's or -30's. It was built on the foundations of a previous church which was destroyed by a flood in 1809. In 2000 the church was enlarged in modern style.

Location: Maasdijk 27

Het is onbekend wanneer precies de hervormde kerk werd gebouwd, maar de neoclassicistische gevel suggereert dat het in de jaren 1820 of 1830 was. De kerk werd gebouwd op de fundamenten van een voorganger die in 1809 door een overstroming werd verwoest. In 2000 werd de kerk vergroot in moderne stijl.

Locatie: Maasdijk 27

 

 

The former Gereformeerde kerk was built in 1930-1931 and is in a moderate Expressionist style. It was designed by A. de Jong, an architect from nearby Sleeuwijk. 

Location: Maasdijk 11

De voormalige Gereformeerde kerk werd gebouwd in 1930-1931 en is in een gematigd expressionistische stijl. Het werd ontworpen door A. de Jong, een architect uit het nabijgelegen Sleeuwijk .

Locatie: Maasdijk 11

 

 
Giessen

The reformed church is basically the choir of a 14th-century church of which nothing else remains, extended with a trave in 1856 and closed off with a facade in simple neo-Classical style.

Location: Kerkstraat 2

De hervormde kerk is in oorsprong het koor van een 14e-eeuwse kerk waarvan verder niets resteert, uitgebreid met een travee in 1856 en afgesloten met een gevel in eenvoudige neoclassicistische stijl.

Locatie: Kerkstraat 2

 

 
Andel

This 14th-century tower named Romboutstoren is part of the ruins of the former church of Neer-Andel and has a rare brick spire. The church was demolished, except for a chapel and parts of the walls.

Location: Hoofdgraaf 6

De 14e-eeuwse Romboutstoren is een deel van de ruïne van de voormalige kerk van Neer-Andel en heeft een zeldzame stenen spits. De kerk is gesloopt, met uitzondering van een kapel en delen van de muren.

Locatie: Hoofdgraaf 6

 

 

The reformed church in Op-Andel is called Blauwe Kerk ('blue church'). Its oldest part dates from the 16th century, but the church was enlarged in neo-Classical style in 1852 and in Traditionalist style by architects Bezemer and De Snoo in 1959. That same year the old part of church was restored and its blue colour, which gave it its name, was removed.

Location: Kerkstraat 2

De hervormde kerk in Op-Andel wordt de Blauwe Kerk genoemd. Het oudste deel dateert uit de 16e eeuw, maar de kerk werd vergroot in neoclassicistische stijl in 1852 en in in 1959 in traditionalistische stijl door de architecten Bezemer en De Snoo. Datzelfde jaar werd het oude deel van de kerk gerestaureerd en werd de blauwe kleur, waaraan het gebouw zijn naam ontleend, verwijderd.

Locatie: Kerkstraat 2

 

 
Dussen

The reformed church was designed by H. Knijtijzer in a style combining elements of both Functionalism and Traditionalism. It was built in 1952 and replaced a church from the 15th century which was destroyed in 1944.

Location: Zuideveldlaan 10

De hervormde kerk is ontworpen door H. Knijtijzer in een stijl die elementen van zowel het functionalisme als het traditionalisme combineert. De kerk werd gebouwd in 1952 en verving een kerk uit de 15e eeuw die in 1944 werd verwoest.

Locatie: Zuideveldlaan 10


 
The catholic O.L.V. Geboorte ('Nativity of Mary') is a basilica in a Traditionalist style but with Functionalist elements, designed by G.H.M. Holt and built in 1953-1954. Like the reformed church it replaced a predecessor which was destroyed in WW2.

Location: Vrijheidsplein 1

De katholieke O.L.V. Geboorte is een basiliek in traditionalistische stijl maar met functionalistische elementen, ontworpen door G.H.M. Holt en gebouwd in 1953-1954. Net als de hervormde kerk verving zij een voorganger die in de Tweede Wereldoorlog werd verwoest.

Locatie: Vrijheidsplein 1
Meeuwen

The 14th-century reformed church was largely destroyed in 1944. After the war only the tower was restored, the church itself was rebuilt in Traditionalist style, designed by F.J.A.den Tax en J. Hillebrants and built in 1952.

Location: Hoek 2

De hervormde kerk uit de 14e eeuw werd in 1944 grotendeels verwoest. Na de oorlog werd alleen de toren gerestaureerd, de kerk zelf werd herbouwd in traditionalistische stijl, ontworpen door F.J.A.den Tax en J. Hillebrants en gebouwd in 1952.

Locatie: Hoek 2
 
Babyloniënbroek

The reformed church is an aisleless church in simple Classical style, built in 1664 out of the ruins of a 14th-century predecessor of which only the choir remains. The choir is unique for its thatched roof. The facade has traces of a tower.

Location: Broeksestraat 7

De hervormde kerk is een zaalkerk in eenvoudige classicistische stijl, gebouwd in 1664 uit de ruïnes van een 14e-eeuwse voorganger, waarvan alleen het koor nog over is. Het koor is uniek vanwege het rieten dak. De voorgevel vertoont sporen van een toren.

Locatie: Broeksestraat 7
 
Eethen

The reformed church has a Romanesque nave from the 12th century and a tower in the same style from the 13th century. The church was extended in the 15th century with a higher Gothic choir. The church was badly damaged in 1944 and was restored after the war.

Location: Cornelis Branderhorststraat 7

De hervormde kerk heeft een romaans schip uit de 12e eeuw en een toren in dezelfde stijl uit de 13e eeuw. De kerk werd in de 15e eeuw uitgebreid met een hoger gotisch koor. De kerk raakte in 1944 zwaar beschadigd en werd na de oorlog gerestaureerd.

Locatie: Cornelis Branderhorststraat 7
 
Drongelen

The reformed church is another post-war replacement for an older church. It's an aisleless church in a modern Traditionalist style, designed by C.W. Schaling and built in 1951. It closed in 2017 and is now a house.

Location: Burgemeester D.A. van der Schansstraat 2

De hervormde kerk is een andere naoorlogse vervanging van een oudere kerk. Het is een zaalkerk in een moderne traditionalistische stijl, ontworpen door C.W. Schaling en gebouwd in 1951. De kerk sloot in 2017 en is nu een woonhuis.

Locatie: Burgemeester D.A. van der Schansstraat 2
 
Back to the Province of Noord-Brabant
 
 
.